Goed debiteurenbeheer, essentieel in elk bedrijf

Iedereen kan je vertellen dat een bedrijf niet gebaat is bij wanbetalers. Helaas komt dit echter maar al te vaak voor. Elk bedrijf heeft daarom een debiteurenbeleid wat bepaald hoe deze mensen worden benaderd, hoe vaak en wat er met de overgebleven hardnekkige wanbetaler gebeurd. Daarom is goede debiteurenbeheer essentieel bij het runnen van financieel gezond bedrijf. Je kunt je volledig debiteurenbeheer uitbesteden aan een incassobureau, maar er zijn ook een paar dingen die je eerst zelf nog kunt doen.

Het aantal debiteuren minimaliseren

Goed debiteurenbeheer begint al voordat je met een klant zaken gaat doen. Het screenen van een bedrijf die met je in zee wil gaan is net zo belangrijk als het aangaan van een goede deal. Is het bedrijf financieel onstabiel, dan doe je er het beste aan de samenwerking af te slaan, hoe goed het aanbod ook is. Een andere manier om het percentage mensen dat niet op tijd betaald naar beneden te halen is door ze het betalen zo makkelijk mogelijk te maken. Is je factuur duidelijk en heb je de betaalmethoden met het grootste bereik? Wees professioneel, foutloos en bied gemak. Op die manier zullen klanten sneller tot betaling over gaan.

Systematisch opvolgen

Er zullen altijd wanbetalers opduiken en het is belangrijk dat je deze vanaf dag één achterna zit. Om een goede relatie te behouden die je dit op een nette en vriendelijke manier. Zo zal je zien dat de meeste rekeningen snel worden betaald, dat het een misverstand betrof en dat je relatie soms zelfs beter zal zijn. De debiteurs die dan overblijven zijn de hardnekkige zaken die of met deurwaarders of juridisch moeten worden aangepakt. Debiteurenbeheer is dus een tijdrovende en voor veel mensen vervelende taak. Veel bedrijven kiezen er daarom vaak voor om het uit te besteden aan de professionals.