Projecteringsdeskundige brandmeldinstallaties

Het CCV-certificatieschema ‘Brandmeldinstallaties’ vereist dat brandmeldinstallaties worden ontworpen, geleverd en geïnstalleerd onder de verantwoordelijkheid van een daartoe opgeleide Projecteringsdeskundige brandmeldinstallaties. Deze 12-daagse cursus leidt je op in het zelfstandig ontwerpen, leveren en installeren van een brandmeldinstallatie. Deze voldoet aan de gestelde normen en als cursist ben je in staat om deze installatie ook op de juiste manier te projecteren. Je bent tevens in staat om ongewenste of oneerlijke meldingen zelfstandig op te lossen. Deze opleiding tot projecteringsdeskundige is in het speciaal bedoeld voor ontwerpers van brandmeldinstallaties. Als projecteringsdeskundige ben je binnen de CCV certificering dé persoon die gaat over de installatie hiervan.

Specialiseren in brandbeveiligingstechniek
In 2009 werd de certificering voor de regeling brandmeldingsinstallaties uit 2002 vernieuwd. Doel was en is het constante verbeteren van de gebruikte brandmeldinstallaties. Door de scherpe en eenduidige norm omtrent brandmeldinstallaties is de kwaliteit ook daadwerkelijk verbeterd. Normen waar je binnen de cursus onder andere mee te maken krijgt zijn:

  • NEN 2535: Brandveiligheid: Installaties
  • NEN 2654-1: Beheer, controle en onderhoud van brandbeveiligingsinstallaties
  • NEN 2576: Functiebehoud bij brand – Richtlijn voor bekabeling, ophanging en montage van transmissiewegen

Tijdens de cursus krijg je eveneens meer informatie over alle facetten van brand, brandveiligheid, branduitbreiding en de verschillende oorzaken van brand.

Doel van de cursus
Na het behalen van de cursus zou je in staat moeten zijn op zelfstandige basis een brandmeldinstallatie te ontwerpen en projecteren in de door jezelf gekozen omgeving. De cursus wordt aangeboden in samenwerking met BVO, de (Brand)Veiligheid & Opleidingen. Aan deze cursus is daarnaast ook nog een vervolgcursus toegekend: Onderhoudskundige brandmeldinstallaties. De cursus geeft je veel zelfstandigheid en verantwoordelijkheid met betrekking tot het brandveilig maken van panden, huizen en installaties. MBO Elektrotechniek is een ideale vooropleiding om deze cursus bij te volgen. Je krijgt een diploma PDB bij het behalen van de cursus; Projecteringsdeskundige brandmeldinstallaties.